20.04.2010

Iubiri pierdute, iubiri regasite

Fiecare dintre noi a avut mici si mari iubiri, povesti uitate si povesti care inca bantuie prezentul. Cum ar fi daca am reintalni iubirea pierduta in urma cu multi-multi ani sau poate decenii?


Prima mare iubire nu se uita niciodata, se spune. Ne ravaseste, ne schimba pe vecie si ne ramane permanent in suflet chiar daca amintirea ei este stearsa incet incet de fiecare noua mica iubire. Unii dintre noi raman permanent cu regretul a ceea ce ar fi putut sa fie. Rememoreaza la nesfarsit motivele stupide pentru care acea relatie nu a putut sa continue si in prezent si isi doresc sa aiba din nou sansa de a retrai ceea ce au simtit atunci. Altii trec peste moment, realizeaza ca pur si simplu nu a fost sa fie, dar se gandesc ca au gresit evitand sa tina legatura cu acea persoana care le-a marcat atat de puternic existenta.

Dr. Nancy Kalish, psiholog american de renume, a studiat fenomenul iubirilor pierdute si regasite. A condus un amplu studiu inca din anii '90 pentru a observa care este efectul reintalnirii a doua suflete ce se considerau in tinerete suflete pereche. Primul studiu s-a derulat in 1993. Proiectul iubirii pierdute s-a bazat pe raspunsurile si povestile a 1000 de oameni. Doua treimi dintre acestia si-au contactat vechile iubiri si peste 70% dintre ei au pastrat apoi legatura cu acestea. Doar 30% dintre cei intervievati erau casatoriti.

Desi “subiectii” nu isi doreau neaparat sa reia si vechea iubire se pare ca momentul reintalnirii este aproape magic. Vechile sentimente par a reveni, bulversand si coplesind prin amploarea lor. Marile iubiri le traim cand suntem tineri si usor de impresionat, iar amprenta pe care o lasa o dragoste mistuitoare este imposibil de sters. In momentul reintalnirii, toate acele momente frumoase, toate acele amintiri pe care le credeai de mult uitate, vor reveni mai navalnic decat niciodata. Si... odata cu ele si sentimenele de altadata. Cei mai multi vor pierde controlul si chiar daca nu isi propusesera decat sa se reintalneasca cu un prieten vechi, in final relatia se poate transforma din nou intr-una de iubire.

Acest lucru este devastator pentru casnicii. Chiar daca cei intervievati nu aveau intentia de a isi insela partenerul/partenera, unele lucruri scapa de sub controlul nostru.

Aproape fiecare dintre noi s-a gandit la un moment dat sa puna mana pe telefon si sa isi sune o veche iubire. Acum ca avem internetul al dispozitie chiar este mult mai usor sa dai de cineva cu care nu ai mai tinut legatura. Trebuie sa ne gandim insa de mai multe ori, chiar daca suntem sau nu intr-o alta relatie, chiar daca suntem sau nu convinse ca acela este un capitol incheiat. Este dificil sa ne controlam emotiile si este posibil sa devenim oarbe, sa ne indragostim de o persoana pe care credem ca o cunoastem. Anii nu trec in van, ei ne schimba, ne slefuiesc, asa ca este posibil sa intalnesti un strain.

Gandeste-te de doua ori inainte de a hotari daca este cazul sa deschizi un vechi capitol al vietii tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu