31.03.2010

timpul

       
      Departe de mine sa am aici o definitie stiintifica sau chiar filozofica a timpului. Timpul este un fluviu imens care duce cu el evenimentele din universul nostru. Timpul are o singura directie. El nu se mai intoarce niciodata. El este valabil ca un efect al miscarii( transformarii) materiei in univers. Este masura Lui Dumnezeu pentru tot ce este trecator. Prin el Dumnezeu masoara transformarea intregii materii. Pentru noi oamenii de pe pamint , timpul este o masura a calatoriei noastre terestre.In timp parcurgem orice eveniment de pe aceasta planeta. 
                  Ce trebuie sa retinem este ca timpul ne forteaza la anumite situatii pe care nu le mai putem schimba. Orice fapta pe care ai facut-o nu mai poate fi anulata, nici modificata. Timpul nu se mai intoarce inapoi. Nu poti sa experimentezi acelasi eveniment de doua ori. Fiecare " celula " a timpului este umpluta cu evenimentul pe care il oferi in succesiunes lui si atit. Regretele nu pot schimba nimic. De aceea grija noastra este " Cu ce umplem celulele timpului?.
      Biblia are un alt cuvint care exprima scurgerea evenimentelor in timp.Cuvintul este " vreme ". Se pune mare accent pe neputinta omului de a schimba un eveniment deja produs . Vremea este un punct in timp , o celula a timpului, in care ceeace ce operezi ramine pentru totdeauna si nu se mai poate schimba. De aceea Biblia ne indeamana prin apostolul Pavel : " Rascumparati vremea caci zilele sint rele ".(Efeseni 5:16). Adica sa consideri timpul ca o investitie pretioasa si de loc din abundenta.
            Timpul este cel mai delicat element al vietii pe care trebuie sa-l folosesti cu inteleptciune. Multi oameni risipesc timpul. Mai tirziu ar avea nevoie de el dar nu mai este valabil pentru ei. Timpul ne masoara instabilitatea noastra in acest univers. Timpul este usa divina care ne este deschisa sa intram in vesnicia lui Dumnezeu. Biblia ne invata ca timpul nu ne este la dispozitie . De el trebuie sa ne agatam cumva. Singura clipa in care putem sa folosim timpul in favoarea noastra este prezentul. Trecutul nu se mai poate schimba, iar viitorul nu il cunoastem . Presentul este al nostru, si dupa cum va dati seama este scurt. Biblia ne indeamna sa ne apropiem de Dumnezeu cind este inca prezent. " Astazi daca auziti glasul Lui nu va impietriti inimile !."(Evrei 4:7 ). 
            Cuvintul " astazi " exprima prezentul pretios care este doar o mica particula a timpului pusa noua oamenilor la dispozitie de catre Dumnezeu. Sa il folosim cit mai eficient spre beneficiul nostru. Incorporati in structura timpului nu Dumnezeu " trece de noi" ci noi " trecem " de El. Timpul lucreaza pentru noi numai atunci cind acceptam ca Dumnezeu sa ne invete cum sa-l folosim. Cind Dumnezeu se apropie de noi atunci este prezentul potrivit si nu altadata. Dumnezeu ne indeamna si astazi prin gura proorocului : " Caci El (adica Dumnezeu ) zice:" La vremea potrivita te-am ascultat , in ziua mintuirii te-am ajutat. Iata ca acum este vremea potrivita, iata ca acum este ziua mintuirii."(2 Cor. 6: 2). Observam ca vreme portivita, timpul accesibil pentru noi este" acum ", adica numai si numai timpul prezent.
Omul si-a pierdut sensul timpului. Din pricina pacatului omul numai are puterea de a cunoaste vreme potrivita pentru el. Biblia ne spune ca a ajuns mai prejos decit animalele. " Chiar si cocostircul isi cunoaste vremea pe ceruri; turtureaua , rindunica si cocorul isi pazesc vremea venirii lor ; dar poporul Meu nu cunoaste Legea Domnului ." ( Ieremia 8: 7).
                  Daca vrei sa devii din nou o fiinta deasupra animalelor tu trebuie sa ai abilitatea evaluarii timpului. Cu tristete trebuie sa recunoastem ca majoritatea oamenilor sint tot mai iresponsabili cind este vorba de folosirea eficienta a timpului. Omul iroseste in viata sa mult timp pretios. Iti dai seama de lucrul acesta cind este prea tirziu si nu se mai poate face nimic. Un lucru este sigur. Singurul lucru eficient care ti-a mai ramas sa-l faci in prezentul timp accesibil pentru tine este sa-L cauti pe Dumnezeu cita vreme se poate gasi. Astfel este indemnul proorocului Osea :" Este vremea sa cautati pe Domnul, ca sa vina si sa va ploaie mintuire ". ( Osea 10:12). Nu fi ignorant al timpului. Este pretios. Foloseste-l cu intelepciune !.

4 comentarii:

  1. "Nu poti sa experimentezi acelasi eveniment de doua ori" -termenul "eveniment" se refera la fapta.Vrei sa spui ca azi traiesc maine nu mai pot? Corect ar fi sa inlocuiesti termenul cu "moment", "clipa" s.a. care se refera la timp.
    "..sa va ploaie..."? =)) =)) =)) ai mai multa grija!!! =)) =)) =))

    RăspundețiȘtergere
  2. "Semanati potrivit cu neprihanirea si veti secera potrivit cu indurarea. Desteleniti'va un ogor nou! Este vremea sa cautati pe Domnul, ca sa vina si sa va ploaie mantuire."
    osea 10:12 -asadar nu am gresit ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci:
    1)"Noi mergem pe strada si ne ploaie."
    2)"Noi mergem pe strada si ne ploua."
    Propozitia 1 este corecta?

    RăspundețiȘtergere
  4. textul de mai sus(verset) asa e gasit in Biblie ,e o scriere veche ,asadar nu am vrut sa modific nici eu ceea ce deja a fost scris.

    RăspundețiȘtergere